Showing posts with label IGNOU. Show all posts
Showing posts with label IGNOU. Show all posts

Thursday, April 7, 2016

CHENNAI IGNOU M.ED WORKSHOP

Hi,
The dates for the Chennai IGNOU M.ED 2nd year workshop have been announced.
MAY 21 (Sat.) to MAY 30 (Mon.) -- Ten days.
Also April Counselling classes will be held on two days -- April 16 (Sat.) and April 17 (Sun.)

Tuesday, February 2, 2016

IGNOU ASSIGNMENT - WHICH SESSION'S SHOULD I WRITE

Hi!
There is doubt in many IGNOU students' minds as to which (year) session's Assignment should one write?
I had this particular issue:
I got my admission to IGNOU's M.ED in Jan. 2015.I'd already submitted my I yr assignments which were available in the IGNOU website. Now this Jan. ie Jan. 2016 a fresh set of assignments had been posted in the site under the heasing Session 2016. Now I assumed I should write the fresh set of assignments (Session 2016) for my II year. But later when I clarified it, I understand that
"Whichever is your admission year, that Session's Assignments hold good for both I and II year as well; which means I should only write Session 2015's Assignments".
This was told to me by the Co-ordinator and I later verified it with my senior as well.

Friday, November 20, 2015

HALL TICKETS FOR IGNOU TERM END EXAM DEC 2015

Hi,
Hall tickets for the IGNOU Term-end exam December 2015 can be assessed and print can be taken -- it's been uploaded today 20.11.15 in the IGNOU website. All the best all taking up the exam.
CLICK HERE

Wednesday, November 11, 2015

IGNOU MED I YEAR MES 054 SOLUTIONS TO PROBLEMS

Hi All,
Here are the SOLUTIONS TO ALL PROBLEMS that have been asked in IGNOU I year paper MES - 054 (Methodology of Educational Research) from DEC 2009 to JUNE 2015.
Only nine times problems have been asked.
Pl go through my solutions attached as a file here. If you find any mistake, feel free to provide feedback in COMMENTS
SOLUTIONS TO PROBLEMS ASKED IN IGNOU MES 054
Z-SCORE TABLE 

Wednesday, October 28, 2015

IGNOU M.ED MID-TERM TEST OCTOBER 2015

Hi All,

Here is the question paper for IGNOU M.ED MID-TERM TEST for MES-054 (METHODOLOGY OF EDUCATIONAL RESEARCH) for the first THREE BLOCKS (BLOCKS 1, 2 and 3)

Pl follow these STEPS:
*  Set a date when you will take up the test
*  Download the qn. paper on that day / Open it on that day
*  Write the test;  Correct it yourself
*  or send the photograph or scan of your answer paper to this blog (or email: ravisankar.srs@gmail.com)

ALL THE VERY BEST
CLICK HERE FOR THE QN. PAPER
Pl. Note: This qn. paper is prepared only by me (and not by teachers or experts or professors) in the interest of all preparing for IGNOU M.ED DECEMBER 2015 TERM-END EXAM.

Sunday, October 4, 2015

IGNOU B.ED ENTRANCE 2015 ANSWERS2

Hi Friends!
Here are the answers for the next few questions that appeared in this years IGNOU B.ED 2015 ENTRANCE EXAM 2015.

IGNOU B.ED 2015 ENTRANCE EXAM 2015 - ANSWERS KEY
SECTION II: LOGICAL & ANALYTICAL REASONING
There are six members M, N, O, P, Q and R in a family. O is the sister of R. N is the brother-in-law of R's mother. P is the father of M and R is the grandson of P. There are two ladies in the family.
11. Who is the mother  of R?
  (1)  N      (2)   O     (3)   Q    (4)   P        Ans.   (3)
12.  The members of the family belong to how many generations?
  (1)  Two     (2)  Three     (3)   Four     (4)   Either two or three         Ans.  (2)  Three
13.   The two female members of the family are 
  (1)  P, Q      (2)  N, Q      (3)   R, O       (4)   O, Q            Ans.   (4)   O, Q
14.   Who is the daughter of M and Q?
  (1)  P      (2)   R     (3)   N    (4)   O         Ans.  (4)   O
15.  Find the missing number:   (diagrams given)
  (1)  86    (2)   88    (3)   120    (4)  90        Ans.  (1)  86
16.  0, 7, 26, 63, ?, 215
  (1)   104    (2)   124     (3)  126     (4)  134      Ans.  (2)   124
17.  3, 16, 42, 81, 133, ?
  (1)  166    (2)   185     (3)  198    (4)   208         Ans.  (3)   198
18.  1, 8, 27, ?, 125,  216
   (1)   54      (2)   64     (3)  84    (4)   100       Ans.   (2)  64
19.  2, 9, 23, 51, 107, ?
  (1)   214     (2) 216    (3)  218    (4)   219     Ans.   (4)   219
Next few answers for IGNOU B.ED 2015 ENTRANCE EXAM 2015 will soon be uploaded. Keep watching this blog. <parithimathi.blogspot.in>
DISCLAIMER: The answers are tentative only. The answers are not official but they are given only after reasonable search. Still if you find any mistakes, pl comment.

Saturday, October 3, 2015

IGNOU B.ED ENTRANCE 2015 ANSWERS1

Hi Friends!
Here are the answers for the first few questions that appeared in this years IGNOU B.ED 2015 ENTRANCE EXAM 2015.
IGNOU B.ED 2015 ENTRANCE EXAM 2015 - ANSWERS KEY
  1.  In this passage, the speaker's attitude towards Donny is primarily one of 
      (1)  Mournful eulogy   (2)   Unbiased detatchment    (3)   Clear hostility   (4)   Elated nostalgia
      Ans.   (1)
 2.  The speaker's attitude towards bowling can best be described as 
      (1)  Indifference   (2)   Respect    (3)  Disregard    (4)  Contempt
      Ans.   (2)
  3.  In context, the tone of "In your wisdom, Lord, ... at Hill 364", is best described as 
     (1)  Impatient     (2)   Baffled      (3)   Resigned      (4)   Ambivalent
     Ans.   (3)
  4.  The speaker's tone in the last two sentences is best described as
     (1)  Irritated     (2)  Confused     (3)  Curious     (4)  Solemn
    Ans.   (4)
  5.  In "... as you took so many bright, flowering young men ...", bright most nearly means
    (1)  Light      (2)   Intelligent     (3)   Vivid     (4)   Dazzling
   Ans.   (4)
IGNOU B.ED 2015 ENTRANCE EXAM 2015 - ANSWERS KEY
  6.  In "to the bosom of the Pacific Ocean", bosom most nearly means
   (1)  Chest    (2)   Column      (3)  Comfort      (4)   Trunk
   Ans.   (3)
  7.  The reference to "Khe Sanh, at Lyngdok, at Hill 364" suggests
   (1)   Donny will be buried at Hill 364   (2)   Donny died in combat
   (3)  The speaker misses these places    (4)   The speaker also lost friends at these places.
   Ans.   (4)
  8.  Lord refers to
   (1)   The king of Hill 364         (2)  The Governor of California
   (3)   The God        (4)   The President of USA
   Ans.    (3)
  9.  "Donny was a good bowler, and a good man", is a
   (1)  Simple sentence                      (2)   Complex sentence    
   (3)   Compound sentence             (4)   Complex-compond sentence
   Ans.   (3)
10.   In "He was a man loved the outdoors ... and bowling",  bowling is
    (1)  a verb    (2)   a noun     (3)   an adjective    (4)   an adverb
  Ans.   (1)
Next few answers for IGNOU B.ED 2015 ENTRANCE EXAM 2015 will soon be uploaded. Keep watching this blog. <parithimathi.blogspot.in>
DISCLAIMER: The answers are tentative only. The answers are not official but they are given only after reasonable search. Still if you find any mistakes, pl comment.

Friday, October 2, 2015

IGNOU BED ENTRANCE 2015 ANSWER KEY

Hi All,

Here are my tentative answer keys for the IGNOU BED ENTRANCE 2015 held recently. I did my search in the net as well to get the answers but there may be mistakes. If you find any, pl comment here and let me know the correct answer.

IGNOU BED ENTRANCE 2015 ANSWER KEY CLICK HERE

IGNOU DECEMBER 2015 TERM-END EXAM DATE-SHEET AVAILABLE

Hi All,

Schedule (DATE-SHEET) of the December 2015 Term-end Exam of IGNOU is available in the following URL link. Also I have highlighted our M.Ed I yr exam dates in a separate pdf file attached with this mail. Pl check this and pass the message to the others.

URL LINK: <http://www.ignou.ac.in/userfiles/alpha_date_sheet%281%29.pdf>

FOR I year MED students:  Time: FN 10.00 am to 01.00 pm

Sl. #    DATE                        COURSE
1        01.12.15 (Tue.)        MES 051
2        03.12.15 (Thu.)       MES 052
3        05.12.15 (Sat.)        MES 053
4        08.12.15 (Tue.)       MES 054
5        10.12.15 (Thu.)      MESE 057, MESE 058, MESE 059

WATCH THIS BLOG FOR MORE UPDATES / HELPFUL INFO

Tuesday, August 11, 2015

IGNOU-M.ED-STUDY MATERIAL FOR MES-051-BLOCK1

Dear IGNOU M.Ed Friends!
Here I have uploaded scanned pdf copy of IGNOU M.ED First Year MES-051 Block 1 (PHILOSOPHICAL PERSPECTIVES OF EDUCATION). Watch this blog. Soon will upload Block 2 etc.
IGNOU M.ED First Year MES-051 BLOCK 1 CLICK HERE

Sunday, August 9, 2015

ODL M.Ed SCRAPPED

This is actually an old news! It happened in January 2015. But I feel it still has not reached the general mass.
Pursuing M.Ed through Open and Distance Learning mode (correspondence course) is henceforth not possible.  See these:
livemint.com - Govt-restructures-teacher-training-system-in-bid-to-improve quality

Thursday, August 6, 2015

IGNOU B.Ed 2016 - IMPORTANT DETAILS

Open and Distance Learning (ODL) B.Ed ASPIRANTS!

IGNOU has announced Admission for the B.Ed. programme starting Jan. 2016
 Pl see the following links:
IGNOU B.Ed 2016 Admission Procedure
B.Ed Prospectus for Jan. 2016


IMPORTANT DATES:

* The last date of submitting the filled in application form is 20th August 2015.
* Date of Entrance Test:  20th September 2015.